Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος: Το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων θυμίζει το χρέος και την ευθύνη στην αναγκεμένη πατρίδα μας

Παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως 77 ετών από την ημέρα της αδίκου και μαρτυρικής εκτελέσεως 233 Κερδυλιωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά το έτος 1941. Επίκεντρο των λατρευτικών και επετειακών εκδηλώσεων υπήρξαν τα ηρωοτόκα Ν. Κερδύλια.

Στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων Ν. Κερδυλίων, τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών· Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Πριν  το   τέλος  της  Θείας  Λειτουργίας,  τελέσθηκε  ιερό  μνημόσυνο  υ­πὲρ μα­κα­ρί­ας  μνή­μης  και  αι­ω­νί­ου  α­να­παύ­σε­ως  των ψυχών των Κερδυλιωτών που εκτελέσθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά το  ομώνυμο  ολοκαύτωμα του έτους 1941.  Εν συνεχεία,  ο  σεπτός  Ποιμενάρχης  της Εκκλησίας  των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος  καλωσόρισε  εγκαρδίως  τον κ. Πρόεδρο, ευχαριστώντας  τον  για  την    συμμετοχή  του  στις λατρευτικές και επετειακές εκδηλώσεις  προς  τιμήν  των ηρώων μας. Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά πως: «Η επέτειος του ολοκαυτώματος των Κερδυλίων υπομιμνήσκει σε όλους μας με έναν δυνατό και οδυνηρό τρόπο την φρικαλεότητα του πολέμου όπως επίσης και το  χρέος το  οποίο έχουμε να μην επιτρέψωμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που  κυοφορούν  τους πολέμους.

Επίσης, η σημερινή θλιβερή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος επλήρωσε βαρύ φόρο αίματος αναιτίως, αλλά και υπέστη φοβερές καταστροφές, οι συνέπειες των οποίων φθάνουν έως σήμερα. Γι αυτό  σήμερα, οι ποτέ διώκτες μας και νυν εταίροι μας μέσα στο κοινό μας Ευρωπαϊκό σπίτι, όταν λέγουν πικρούς λόγους για  την αναγκεμένη  πατρίδα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως, θα πρέπει να αναλογισθούν και τις ιδικές τους ευθύνες και να είναι πιο σεμνοί και ταπεινοί».

Τέλος, υπεγράμμισε: «Οι κάτοικοι αυτού του μαρτυρικού τόπου, αλλά και σύνολης της Πατρίδος μας  έχουν τον πλατυσμό της ψυχής και την δύναμη του πνεύματος, χάρις στην ορθόδοξη  πίστη τους και την ποιότητα του ήθους τους να μην μνησικακούν αλλά συγχωρώντας να θυμούνται, εκδιδασκόμενοι από την ιστορία  και  πλουτίζοντας τον κόσμο με φως, ανθρώπινη  ποιότητα και πολιτισμό». Τον πανηγυρικό  της  ημέρας  εξεφώνησε με δυνατό και συγκινητικό τρόπο  ο Ελλογ. Καθηγητής κ.  Γεώργιος Κυρμελής. Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρευρέθησαν· η Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, οι Βουλευτές του Νομού Σερρών, ο Σωματάρχης του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Αντιστράτηγος Δημ. Μπίκος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, Δήμαρχοι της περιοχής, οι τοπικοί Άρχοντες, Εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Κατόπιν, ο κ. Πρόεδρος, οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού, μετέβησαν εν πομπή στο χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Ν. Κερδυλίων. Εκεί, ενώπιον του μνημείου του ολοκαυτώματος εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αιματοβαμμένο τόπο εκτελέσεως των ηρώων των Κερδυλίων. Τέλος, παρετέθη υπό του Δήμου Αμφιπόλεως επίσημο γεύμα, προς τιμήν του κ. Προέδρου.

Έμπλεοι θαυ­μα­σμού και πο­λυτίμων α­να­μνή­σεων από την ηρωϊκή και ελληνικοτάτη  Μακεδονική γη, ο Ε­ξο­χώ­τα­τος Πρό­ε­δρος και η συ­νο­δεί­α του, α­νε­χώ­ρη­σαν νω­ρίς το  μεσημέρι για το  «κλεινόν Ἄστυ». 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 18 Οκτ. 2018 - 17:57