ΙΕΚ Καβάλας: Εκπαιδεύοντας τους αγρότες του μέλλοντος

Σπουδαστές και εκπαιδευτικοί του ΙΕΚ Καβάλας λαμβάνουν μέρος στη δράση του Erasmus+ «Farmers for future», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται τη διετία 2020-2022. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε τον Σεπτέμβρη, αλλά υπεγράφη πρόσφατα, μεταφέρει ο διευθυντής του ΙΕΚ, Γρηγόρης Ιωσηφίδης, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία τους με πέντε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Στην τρέχουσα διετία, κορωνοϊού επιτρέποντος, οι Καβαλιώτες σπουδαστές θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Ρουμανία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Φινλανδία και Τουρκία από όπου προέρχονται οι εταίροι για να συζητήσουν συγκεκριμένες παραμέτρους του προγράμματος. «Εμείς, αναλάβαμε τη δημιουργία του site. Όταν πραγματοποιούμε επισκέψεις, συζητάμε μια σειρά θεμάτων: επί παραδείγματι, τη δημιουργία μιας start up επιχείρησης που αφορά τη γεωργία ή μια καινοτόμο δράση για τους αγρότες του μέλλοντος», αναφέρει ο διευθυντής.

Στο πρόγραμμα, με τίτλο «Καινοτόμες γεωργικές τεχνικές για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων των μελλοντικών αγροτών», συμμετέχουν σπουδαστές από τις ειδικότητες Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας και Μαγειρικής Τέχνης, καθώς οι μάγειρες ενδιαφέρονται για την πρώτη ύλη, αλλά και τα σχέδια των αγροτών του μέλλοντος στην κατεύθυνση της υγιεινής διατροφής.

Η αναγκαία απόσταση που ορίζει η πανδημία επέτρεψε την επικοινωνία στελεχών από την πλευρά των εταίρων μέσα από το zoom με αντικείμενο τα επόμενα βήματα. «Εάν ανοίξουν τα ταξίδια, θα γίνουν συναντήσεις, διαφορετικά όλος ο σχεδιασμός θα γίνει διαδικτυακά», εξηγεί ο διευθυντής. Μπορεί οι ηλεκτρονικές εφαρμογές να κρατούν μέχρι στιγμής τα ηνία, η σχέση όμως της πλειονότητας των σπουδαστών με τη γη, αλλά και τη μεταποίηση δεν ανήκει στην εικονική πραγματικότητα, καθώς πολλοί προέρχονται από αγροτικές οικογένειες περιοχών του Νομού Καβάλας.

Σχολιάζοντας τη σύνδεση σπουδών-επαγγέλματος, ο κ. Ιωσηφίδης μεταφέρει ότι ορισμένοι οινολόγοι, για παράδειγμα, έχουν οινοποιεία, γι’ αυτό και φοιτούν άτομα 35-40 ετών, προκειμένου να λάβουν και τη θεωρητική κατάρτιση.