• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πάρα πολύ κόσμο ξεκίνησαν χθες το πρωί τις συνεδριάσεις τους το Μονομελές και το Τριμελές Καβάλας. Τόσο πολύ κόσμο που κάποιοι νόμισαν ότι επρόκειτο για υποθέσεις είτε των Πετρελαίων, είτε των Λιπασμάτων. Τελικά η προσέλευση του κόσμου είχε σχέση με δίκη που αναβλήθηκε κι αφορούσε αλλοδαπούς κατοίκους του Δήμου Παγγαίου και τον ΟΠΕΚΑ. Μετά την αποχώρηση του κόσμου η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη. Συνηθισμένη. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις δίκες και στις υποχρεώσεις τους στα ακροατήρια, φωτογραφήθηκαν οι Χρήστος Γάκης και Κώστας Αντωνιάδης. Σε μια σύντομη μεταξύ τους συζήτηση μάλλον περί της αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας ΑΜΘ ειδικότερα.

 


 

Σήμερα Παρασκευή 4 Νοέμβρη πρόκειται να πληρωθούν προκαταβολή αποζημίωσης οι σταφυλοπαραγωγοί του Δήμου Παγγαίου. Ελπίζουμε το κράτος να τηρήσει την υπόσχεση του. Όλα αυτά αφορούν τις ζημιές από τη γνωστή και μεγάλη κακοκαιρία στο τέλος Ιουνίου. Δεν γνωρίζουμε τα ποσά, θα τα μάθουμε σήμερα. Πάντως για τα ελληνικά δεδομένα και τον γνωστό ΕΛΓΑ (που πληρώνει τις προκαταβολές) οι χρόνοι είναι ικανοποιητικοί. Δεν είναι fast track αλλά δεν είναι και η γνωστή καθυστέρηση της καθυστέρησης….

 

Λέγεται ότι έγινε ένα μικρό «ντέρμπι» για τον νέο προϊστάμενο Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Λόγω της αποχώρησης με συνταξιοδότηση του Δαμιανού Κλειτσιώτη. Προχθές ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης έλαβε σχετική απόφαση κι όρισε νέο προϊστάμενο τον κ. Μπάμπη Παναγιωτίδη. Έναν παλιό, έμπειρο και εργατικό υπάλληλο της υπηρεσίας. Κατά γενική ομολογία η απόφαση ήταν σωστή, ήταν δίκαιη. Καλή επιτυχία στον κ. Παναγιωτίδη αφού το έργο του είναι δύσκολο. Πολλά τα θέματα καθαριότητας και λίγο- όπως πάντα τα τελευταία χρόνια- το προσωπικό.

 

Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Και επισήμως. Σε όλη την Ελλάδα και στο Ν. Καβάλας. Η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων έληξε την 1η Νοέμβρη κι όλοι τώρα περιμένουν να μάθουν τους αντιπάλους τους. Αυτό θα γίνει μέσω της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, η οποία σύντομα θα ανακηρύξει τους υποψηφίους. Τότε θα μάθουμε τους υποψήφιους για το διοικητικό συμβούλιο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας. Με έδρα την Καβάλα.

 

Χθες το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία πραγματοποιήθηκε δράση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών και εργαζόμενων για το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα στην ίδια πλατεία θα γίνει μουσική εκδήλωση για να προβληθεί η απεργία της προσεχούς Τετάρτης. Έτσι για να έχουν «χρώμα» τα απογεύματα του Νοέμβρη στην Φθινοπωρινή και χωρίς εκδηλώσεις Καβάλα.

 

Ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι μία ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με ένα μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης. Συνεδρίαση επείγουσα (για να ενισχυθεί με χρήματα του Δήμου ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Ωδείου). Η συνεδρίαση θα είναι δια περιφοράς. Έτσι όποιος θέλει να… βρίσει δεν έχει παρά να βρίσει γραπτώς. Στο e mail που θα αποστείλει. Κι όπως θέλει να απαντήσει, κι αυτός το ίδιο. Γραπτώς και μέσω e mail….

 

Πολύ συχνή παρουσία στην οδό Φιλίππου έχει αυτό το διάστημα η Δημοτική Αστυνομία. Μέχρι παρεξήγησης! Συχνές είναι και οι κλήσεις που βάζει στα παρκαρισμένα στην οδό αυτοκίνητα. Εννοούμε το τμήμα της οδού Φιλίππου από την οδό Κύπρου και ως την οδό Δαγκλή. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός έχει μια πολύ απλή εξήγηση. Κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει συνεχώς (μπορεί και κάθε μέρα), ζητά επωνύμως τη συνδρομή της υπηρεσίας. Κι αυτή μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, είναι κάθε λίγο στην περιοχή. Έτσι ενώ σε όλο το κέντρο της πόλης επικρατεί η κατάσταση που επικρατεί, στην προαναφερθείσα περιοχή υπάρχει μια άλλη, μια σχεδόν άριστη κατάσταση. Ειδικά ως προς το παρκάρισμα, την ελεγχόμενη στάθμευση κτλ.

 

Τον Σεπτέμβρη του 2019 πραγματοποιήθηκε επεισοδιακή γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας. Για την οποία η τότε διοίκηση κατέθεσε μήνυση κατά στελεχών του ΠΑΜΕ Καβάλας. Δεύτερη φορά χθες η υπόθεση αναβλήθηκε στο Μονομελές. Λόγω παρέλευσης ωραρίου. Και οι δύο πλευρές ήταν παρούσες, έτοιμες για τη δίκη. Τελικά φαίνεται ότι για αυτήν θα περιμένουν κι άλλο. Ένας Θεός γνωρίζει πόσο!

 

Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος. Κριτική στην κυβέρνηση έκανε και για τα θέματα των ΔΕΥΑ. Διαβάζουμε σχετική αναφορά από την ΕΡΤ Ορεστιάδας: « Κατήγγειλε δε (ο κ. Φάμελλος) ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ιδιωτικοποιήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, αφού, όπως είπε, «έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην ύδρευση –αποχέτευση».

 

Μια ακόμη είδηση από την Αλεξανδρούπολη. Ερευνήθηκε το ιικό φορτίο δια των γνωστών αναλύσεων στα λύματα (της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης) και βρέθηκε αυξημένο σε ποσοστό 102%. Αυτό σημαίνει ότι και τα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη είναι αυξημένα. Τέτοιες αναλύσεις – σε σχέση με τον κορωνοϊό- και στα λύματα, γίνονται σε πολλές ΔΕΥΑ της χώρας αλλά όχι στα λύματα της Καβάλας. Αυτό είναι και καλό και κακό.

 

Στο Νοσοκομείο Καβάλας την Τετάρτη οι ασθενείς με κορωνοϊό παρουσίασαν μείωση. Από τους 20 που ήταν, μειώθηκαν στους 14. Όσον αφορά τα τεστ που κάνει κάθε μέρα στο Ν. Καβάλας ο ΕΟΔΥ, πάντα τα περισσότερα θετικά περιστατικά και κατ’ αναλογία εντοπίζονται στο Δήμο Νέστου. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει συνεχώς από τα αποτελέσματα των τεστ που ειδικότερα γίνονται στο Κ.Υ. Χρυσούπολης.

 

Κινητοποιήθηκε και χθες το μεσημέρι η Π.Υ. Ελευθερούπολης. Κάτοικος του Δήμου Παγγαίου στην περιοχή πλησίον των Αντιφιλίππων, άναψε φωτιά να κάψει χόρτα αλλά αυτή ξέφυγε από τον έλεγχο του! Η παρέμβαση ήταν άμεση και καθοριστική προκειμένου το περιστατικό να λήξει χωρίς χειρότερα.

 

Ενδιαφέρουσα απόφαση έλαβε ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης. Ανέθεσε στην εταιρία της Κομοτηνής ΑΙΧΜΗ ΑΕ – ως εταιρία σύμβουλος του Δήμου- να καταρτίσει επιχειρησιακό πλάνο τουριστικής στρατηγικής. Για τη δουλειά της αυτή η εταιρία θα εισπράξει περίπου 16.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

 

Ευχαριστήρια ανάρτηση του κ. Αλέξανδρου Μουστακίδη, προέδρου του Κεχροκάμπου: «Σήμερα (χθες), Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:10 μ., επισκέφτηκε το χωριό μας τον Κεχρόκαμπο Καβάλας ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Καβάλας κ. Μακάριος Λαζαρίδης για να μας δώσει έναν απινιδωτή που είναι απαραίτητος για την υγεία των Κατοίκων της Ορεινής Περιοχής. Έλαβα τον απινιδωτή και το κουτί που θα γίνει η εγκατάσταση του και σύντομα θα γίνει η τοποθέτηση του έξω από το Ιατρείο του Κεχροκάμπου από την αρμόδια εταιρεία. Θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που ανά πάσα στιγμή θα δώσει λύσεις στα προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίζει ο κάθε Κάτοικος της Ορεινής Περιοχής. Μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Καβάλας κ. Μακάριο Λαζαρίδη και τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη διότι για να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό βήμα βοήθησε και αυτός ενεργά με τη δική του συμβολή. Είμαι στο πλευρό των ανθρώπων που πραγματικά παράγουν έργο ακόμα όμως και αν διαφωνούμε οφείλω να αναγνωρίζω πάντα το έργο τους, και να τους επιβραβεύω.».

 

Διαβάστε επίσης